Má vize zakotvení soudní poroty v České republice 21. století

Informace o článku

Autor: Sandra Vareninová

Publikováno: 10.11.2016

O autorovi

Vložte recenzi

Psát články na Kanketsu a recenzovat články již napsané může kdokoliv. Jedinou podmínkou je registrace. Pokud již máte účet, přihlašte se. Pokud účet ještě nemáte, vyplňte krátký registrační formulář.

Klíčová slova
 soudní porota

 soudnictví

Soudní porota jako neodmyslitelná součást angloamerického trestního procesu je objektem mého zájmu již od počátku právnického studia. Vždy mě fascinovalo, jak skupina občanů bez právnického vzdělání dokáže rozhodovat o něčem tak důležitém, jako je vina či nevina obžalovaného v trestním řízení. Po shlédnutí několika amerických dokumentů a filmů je jisté, že žalobce i obhájce musí být nejen skvělý řečník, ale i být velice přesvědčivý, rozcupovat svědka druhé strany a doslova předvést show. Troufám si říct, že se v USA opravdu vyplatí připlatit si za „lepšího“ právníka. Prostí lidé v porotě pak dají za pravdu tomu, kdo je vtáhne do děje a utvrdí ve své myšlence. Soudce pak již jen koriguje celé hlavní líčení a vyřkne v případě shledání viny obžalovaného jeho trest.

Kdyby byl institut soudní poroty zaveden v českém právním systému, myslím si, že by se zde žádná show nekonala, neboť někteří obhájci (v převážné míře ustanovení ex offo) si svou účast na hlavním líčení zejména odsedí a na dotaz soudu, zda mají nějaké otázky na svědka, shodně odpovídají, že nikoliv. Dále se obávám, že český lid by již od první chvíle kontaktu s obžalovaným měl jasno, zda obžalovaný trestný čin spáchal nebo ne (samozřejmě dle výrazu obžalovaného a jejich sympatií). S ohledem na uvedené mám za to, že zavedení soudní poroty v České republice by nebyl vhodný nápad, spravedlnost by dostala na frak a z hlavního líčení by se stala fraška, přičemž přítomný bulvární tisk by se zcela jistě zaměřil na členy poroty a jejich minulost.

Kanketsu je experimentální styl pro psaní odborných textů. Podstatou je stručné vyjádření myšlenky autora bez "vaty" okolo.